To klasyczna zielona herbata uprawiana na plantacjach ekologicznych. Ma płasko prasowane, trochę nierówne, jasnozielone liście, o świeżym smaku i jasnej barwie naparu. Parzyć możemy 3 razy w temperaturze 60-70st.C maksymalnie 3 minuty (drugie parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu.
A tak wygląda jedna z najbardziej popularnych chińskich herbat, o delikatnym, kwiatowym i słodkawym smaku oraz złotym kolorze. Jej wąskie, długie liście są ręcznie zwijane i przypominają wyglądem cienkie, malowane brwi porcelanowych lalek. Nazywa się China Chun Mee Special.
Widzicie różnicę? To jeszcze Wam pokażę inny susz.
To Lu Cha Yunnan. Wyśmienita zielona herbata z prowincji Yunnan, z wyglądu i smaku bardzo podobna do Green Peony, wyjątkowo aromatyczna i łagodna w smaku.
I już teraz chyba nie muszę nikogo przekonywać o tym, że z parzeniem herbaty trochę trzeba "poeksperymentować". Już niedługo ciąg dalszy moich rozważań....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz