czwartek, 19 grudnia 2013


Dzisiaj zaproponuję Wam pieczone ziemniaczki ze wspaniałą podlaską przyprawą do ziemniaków. Wspaniały dodatek do Świątecznego dania głównego. Ziemniaki (ok. 1 kg na 6 osób) obieramy, kroimy na ósemki. Najpierw je obgotowujemy, czyli od zagotowania wody 10 minut. Ziemniaki solimy ale połową zwykłej porcji soli. Następnie w naczyniu ucieramy rozgnieciony w prasce 3 ząbki czosnku, dodajemy podlaskiej 3 łyżeczki podlaskiej przyprawy do ziemniaków oraz 2 łyżki oliwy. Ziemniaki wysypujemy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Obficie polewamy przygotowaną zaprawą i lekko mieszamy, tak aby całe ziemniaki były pokryte zalewą.  Wsadzamy do piekarnika na około 40 minut. Ziemniaki są wręcz genialne do pieczonego drobiu, ale także i do schabowych!  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz