piątek, 27 grudnia 2013

Ryba z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami

Dzisiaj przepis na rybę z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Dla czterech osób potrzebujemy:
-  8 płatów ryby białej morskiej. Może być panga, sola co lubimy.
- czosnek niedźwiedzi – najlepiej z suszony z Darów Natury
- pomidory surowe lub z puszki w zalewie
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju

W żaroodpornym naczyniu układamy 4 płaty. Lekko solimy, posypujemy czosnkiem i  kładziemy plasterki pomidorów. Skrapiamy dwoma  łyżkami oliwy. Następnie kładziemy następne płaty i postępujemy identycznie jak przy pierwszej warstwie. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Danie proste, ale po prostu znakomite!


Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach.

Aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup można je też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie.  






Zdjęcie źródło kotlettv


1 komentarz:

  1. Hejciaa!! Naprawdę fajny blog i bardzo ciekawy wpis :)) Będę wpadać częściej.
    Obserwuję i czekam na rewanżyk ;))
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń