środa, 10 kwietnia 2013

Zielone, zielone, zielone... herbaty oczywiście...

Pokażę Wam dzisiaj jak wygląda Bancha. Bancha jest herbatą zbieraną z drugiego zbioru. W przeciwieństwie do herbaty Sencha liście są duże, a po zaparzeniu mają bardziej “surowy” smak. Dobrze smakuje z każdym posiłkiem.

Następną jest kukicha to wysokiej jakości zielona herbata; "kuki" znaczy łodyga, w jej skład wchodzą nie tylko listki, ale także młode szypułki (herbaciane łodyżki). Napar charakteryzuje się jasno-żółtawym kolorem o orzeźwiającym, łagodnym smaku z delikatną nutą kwiatowego aromatu. Szypułki zawierają znikome ilości garbników oraz kofeiny, dzięki czemu mogą pić ją w dużych ilościach zarówno osoby dorosłe, starsi jak i dzieci. Działa uspokajająco, jest silnym antyoksydantem i ma właściwości alkalizujące. A tak ona wygląda:

Widzicie jak różne mogą być susze herbaciane? Ile rodzai herbat tylu smakoszy różnych gatunków. Ale ciąg dalszy, już zajmę się zielonymi smakowymi i aromatyzowanymi herbatami z różnymi dodatkami. Te wszystkie zielone herbaty na ecozielnik.pl. Zapraszam... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz