niedziela, 28 kwietnia 2013

Mao Feng Qingshan

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam herbatę Mao Feng Qingshan. Rarytas nad rarytasy!!! Jedna z dziesięciu oficjalnie uznanych najlepszych herbat chińskich. Pochodzi z ekologicznie czystego herbacianego ogrodu Qingshan, który znajduje się w powiecie Yuanling, prefekturze Huaihua, prowincji Hunan. Ogród znajduje się na wzgórzystym półwyspie w środku rezerwatu Wuqiangxi, co zapewnia nieskazitelnie czyste środowisko. Qingshan posiada międzynarodowy certyfikat IMO i uczestniczy w programie "fairbiotea".Sposób produkcji jest w 100% naturalny, bez użycia sztucznych nawozów, środków ochrony roślin, herbicydów itp.Ta znakomita herbata posiada wyjątkowo bogaty smak i czekoladowo-słodowy aromat, niepozbawiony jednak wieloowocowego posmaku. Listki zbierane wczesną wiosną, kiedy jeszcze temperatury są dosyć niskie - daje w efekcie najświeższy i najbardziej delikatny aromat. Wysoko ceniona przez koneserów herbaty zielonej.Ta zielona herbata została zakwalifikowana przez chińską Komisję Spraw Zagranicznych jako Narodowa Herbata Podarunkowa – czyli odmiana, którą raczy się i obdarowuje zagraniczne delegacje dyplomatyczne. Parzyć 3 razy w temperaturze 60-70st.C maksymalnie 1-3 minuty ( drugie parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i niesmaczna.
A tak właśnie wygląda ta cudowna herbata!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz