niedziela, 7 kwietnia 2013

Picie herbaty...

Czy już zaparzyliście swoją ulubioną herbatę? Czy wlaliście do swojego ulubionego kubeczka lub filiżanki? A może zrobiliście ją w swoim ulubionym dzbanku? Jeżeli w dzbanku to pamiętajcie, że nie można zielonej herbaty podgrzewać. Zielonej herbaty nie można długo zaparzać. Robi się wtedy gorzka. Dlatego powinniśmy zaparzać ją nie dłużej jak trzy minuty. Potem oddzielcie fusy od naparu. Albo raz zróbcie sobie mały eksperyment. Nie oddzielajcie fusów od naparu, tylko zostawcie tak powyżej 5 minut. I poczujecie "zły smak" zielonej herbaty. Teraz zaparzcie ją krócej. Tak jak powinno się to robić. Czujecie różnicę? Zakładam się, że tak. A nawet jestem tego pewna. Taki eksperyment pozwoli nam poznać smak takiej herbaty, jaka nam najlepiej smakuje. Pamiętajcie o tym, że im bardziej rozdrobniona herbata tym krótszy czas parzenia. Uwaga na koniec: Nie mieszajcie herbaty podczas parzenia!!! Do następnego razu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz