sobota, 6 kwietnia 2013

Herbata zielona jest coraz bardziej popularna. I bardzo dobrze. Jest ona poddana tylko minimalnej oksydacji. Świeżo zebrane zielone listki zostają wysuszone i podgrzane. Zapobiega to  rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych. A sekret zielonej herbaty jest  w jej potężnych pokładach antyoksydantów. Pochodzą one z substancji zwanych polifenolami. Zielona herbata pochodzi z liści rośliny zwanej herbatą chińską (łac. Camellia sinensis). Najbardziej neutralizująco działa na wolne rodniki tak zwany EGCG. I dzięki temu chroni nas przed ciężkimi chorobami. Zielona herbata ma również właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych.Odpowiednio zaparzona działa na obniżenie ciśnienia krwi, co chroni nas przed chorobami serca i układu krwionośnego. Zawiera flawonoidy, które  wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Zielona herbata zawiera witaminy C,E, B, różnego rodzaju sole mineralne oraz fluor, przeciwdziałający próchnicy. ta Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. I to by było na tyle w pierwszym odcinku....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz