piątek, 14 czerwca 2013

Gotowanie wody

Czy wiecie jak ważne dla prawidłowo zaparzonej herbaty jest gotowanie wody? Jeżeli będzie ona źle zagotowana nie wydobędziemy pełni smaku i aromatu z suszu herbacianego. Woda w żadnym wypadku nie powinna być "przegotowana". Ciekawi pewnie jesteście co to znaczy. Otóż proces gotowania wody możemy podzielić na trzy etapy. Pierwszy to moment kiedy pęcherzyki powietrza zaczynają odrywać się od dna i ścian czajnika i pojawiają się na powierzchni wody. Drugi etap to stadium, kiedy pęcherzyki te już masowo unoszą się do góry. Woda zaczyna lekko mętnieć, a czasami nawet zabiela się. I to ten etap to "białe wrzenie". Etap ten trwa dosyć krótko i bardzo szybko przechodzi w trzecie stadium, kiedy to woda wrze już bardzo intensywnie i burzliwie. Dla "herbaciarzy" najważniejszy jest właśnie drugi etap. Przegotowana bowiem woda pogorszy znacznie jakość herbaty. Woda będzie wtedy pozbawiona tlenu, stanie się twarda i spowoduje całkowite ulotnienie się aromatu herbaty. Pamiętajmy również o tym, że woda używana do parzenia suszu herbacianego nie powinna być kilkakrotnie gotowana. I to by było na tyle o gotowaniu wody. Jak mi się jeszcze coś przypomni to pozwolę sobie napisać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz