Aby ułatwić sobie parzenie
herbaty powinniśmy skorzystać z bardzo przydatnych akcesoriów, które możemy
nabyć w herbaciarniach lub sklepach z gospodarstwem domowym. Pomagają one
prawidłowo zaparzyć susz herbaciany wydobywając z niego pełnię smaku i aromatu.
Ja proponuję:
Sitko – zasadą używania sitka
jest „im większe tym lepsze”. W dużym sitku liście herbaty mogą się lepiej
rozwinąć, dzięki czemu woda lepiej wypłucze z nich smak i aromat. Sitak mamy z
bambusa, z przeróżnych metali, plastików. Najlepiej wybrać takie, które nie
spowoduje zmiany smaku naszego naparu.
Zaparzacz – głównie stosujemy
je parząc herbatę w imbryczkach, czajniczkach. I tutaj też proponuję duże, bo
susz herbaciany może się tam lepiej rozwinąć.
Filtry papierowe – niezwykle wygodne,
po użyciu pozbywamy się ich. Wybierajmy filtry z dobrego papieru, nie
przenoszące zapachów. Najbardziej popularne są firmy Finum i T-sac.
Nie zapomnijmy też o
Podgrzewaczach – służą do utrzymywania temperatury w czajniczkach. Pamiętajmy
jednak, że nie wszystkie herbaty możemy podgrzewać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz