środa, 10 lipca 2013

Jak parzyć czarną herbatę...

Jeżeli chcemy prawidłowo zaparzyć czarną herbatę to musimy przyjąć 1 łyżeczkę na 150 ml wody. Pamiętajmy, że jeżeli jednak parzymy w dzbanuszku to musimy dodatkowo wsypać jedną łyżeczkę "dla dzbanka" Powinniśmy go przelać także gorącą wodą, zgodnie z tym, co już uprzednio pisałam. Susz herbaciany czarny parzymy od 3 minut. W zależności od:
twardości wody (czym twardsza woda tym dłużej)
jakości suszu (czym wyższa jakość tym krócej parzymy)
rozdrobnienia liści (czym drobniejsze listki tym krócej parzymy)
i w zależności od naszych oczekiwań (czym bardziej pobudzający napój tym krócej parzymy).

Prawidłowo zaparzona czarna herbata powinna mieć na powierzchni pianę. Aromat powinien być intensywny a smak bez goryczy.  Nie zapomnijmy też o własnych upodobaniach. Możemy wsypać więcej lub mniej suszu. Dlatego podczas parzenia możemy trochę poeksperymentować regulując ilość np. wsypywanej herbaty. Pamiętajmy również o tym, że:
- odmiany wysokogatunkowe, zawierające więcej młodych liści ma więcej mocy
- silnie rozdrobniony susz ma ciemny napar, jednak nie jest on bardzo aromatyczny
- prawidłowy napar ma żywą, ale nie ciemną barwę
- aromat powstaje w trakcie parzenia i zachowuje się przez ok. 6 minut, dlatego najlepsza jest herbata tuż po zaparzeniu
 I to by było na tyle o czarnej herbacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz