Parzenie zielonej herbaty wygląda całkiem inaczej jak czarnej. W ten
sam sposób przygotowujemy naczynia. Należy je przelać gorącą wodą.
Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze od 60 do 90 stopni. .
Temaperatura jest uzależniona od gatunku herbaty. Tutaj niezbędnym
elementem będzie termometr, który pomoże nam przygotować wodę o
odpowiedniej temperaturze. Jeśli jednak nie mamy tego narzędzia to po
odkryciu czajnika i odczekaniu ok. 14 minut osiagamy temperaturę 75 stopni C. Już po 3-4 minutach mamy temperaturę 90 stopni C.
Czas
parzenia jest uzależniony od gatunku suszu herbacianego. Przeważnie
jest to około 3 minut. Potem pamiętajmy, żeby oddzielić susz od naparu,
gdyż napój będzie miał goryczkę. I to jest błąd, który popełnia wielu
ludzi - pozostawiają listki z naparem. A potem mówią, że im herbata
zielona nie smakuje bo jest gorzka w smaku. Herbatę zieloną możemy
zalewać kilkakrotnie. Za każdym razem zwiększając czas parzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz