niedziela, 14 lipca 2013

Parzenie zielonej herbaty...

Parzenie zielonej herbaty wygląda całkiem inaczej jak czarnej. W ten sam sposób przygotowujemy naczynia. Należy je przelać gorącą wodą. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze od 60 do 90 stopni. . Temaperatura jest uzależniona od gatunku herbaty. Tutaj niezbędnym elementem będzie termometr, który pomoże nam przygotować wodę o odpowiedniej temperaturze. Jeśli jednak nie mamy tego narzędzia to po odkryciu czajnika i odczekaniu ok. 14 minut osiagamy temperaturę 75 stopni C. Już po 3-4 minutach mamy temperaturę 90 stopni C.
Czas parzenia jest uzależniony od gatunku suszu herbacianego. Przeważnie jest to około 3 minut. Potem pamiętajmy, żeby oddzielić susz od naparu, gdyż napój będzie miał goryczkę. I to jest błąd, który popełnia wielu ludzi - pozostawiają listki z naparem. A potem mówią, że im herbata zielona nie smakuje bo jest gorzka w smaku. Herbatę zieloną możemy zalewać kilkakrotnie. Za każdym razem zwiększając czas parzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz